CHINA, Tianjin-Beijing : Feb 2010 – Part5

CHINA, Tianjin-Beijing: 5nd Day

Hari 5 : 07/02/2010

Golden Crown Hotel : Awal pagi ni salji turun agak lebat. enHubby kata dari awal 0030 pagi tadi lagi. Ingat tak yang aku bgtau enHubby ajak turun..tp aku tak larat nk turun. Patutlah aku tengok luar putih jer. Rupa-rupanya jalan, kereta, atap bangunan dah diliputi salji. Selepas sarapan, kami keluar main salji untuk kali terakhir. Masa ni salji turun renyai-renyai je. Kami main salji di sebelah hotel je. Amrullah yang paling seronok sekali. Sampai ajak balik bilik pun tak nak. Kami nampak pencuci jalan menyapu salji di atas jalan raya dan dimasukkan ke dalam lubang di tepi jalan. Mengikut staff di situ, lubang tu macam heater. Ia akan mencairkan salji yang dimasukkan.  Jam 12:00 kami check-out. Flight jam 15:50. Last minute pihak AirAsia bagitau flight delay sejam ke jam 16:50. Seperti yang di duga..apo nak kato. Sapa suruh naik AirAsia sendiri tanggunglah. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Semua orang gembira. Ia pasti menjadi kenangan terindah kami semua. Terima kasih Allah, terima kasih Sayang..

1 Amrullah sempat bermain robot terbang barunya. Gambar di Lobby hotel.

2Main-main salji.. 3Pemandangan sekitar, Jalan raya basah dan licin.

Apa yang menarik bagiku kali ini, firstly mestilah sebab dapat main salji..first time real..so excited ghitu. Yela, kat Malaysia mana ada snow betul. Kemudian melihat rekabentuk bangunan di Beijing yang sangat cantik dan unik samaada senibina gaya lama mahupun moden.  Dapat naik bullet train lagi Train emoticon  , siap ada air mineral percuma. Yang membuat aku tabik, dorang basuh pembahagi antara jalan. Tiang-tiang utk elak silau (macam dekat Karak yang warna hijau tu) dorang lap satu-satu. Kat tempat kita aku tak pernah tengok lg..tak taula kalau aku yang terlepas pandang. Bandar yang bersih dan yang utama public toilet dier bersih. Jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman. Alhamdulillah, syukur atas segala nikmatNya.

4 Tianjin Binhai International Airport.

5Penantian flight yang delay. Ashiilah sibuk nak menekan skrin, Amrullah kusyuk membaca safety guide. Sampai jumpa lagi..Insyaallah.

Advertisements
This entry was posted in CHINA:Tianjin-Beijing. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s