JEPUN, Tokyo : Okt 2010 – Part4

JEPUN, Tokyo: 4th Day

Hari 4 : 18/10/2010

Shinagawa Aquarium : Hari ni kami plan nak bawa anakanda pi aquarium. Kami akan ke Shinagawa Aquarium menggunakan train. Kami minta bantukan staff apartment memberi guide line untuk ke Shinagawa Aquarium mengunakan train. Direction ke Shinagawa bermula dari apartment kami akan ke Akabanebashi Station. Kemudian stop di Daimon Station. Kemudian tukar train (E27-> E20/A09). Dari Daimon  (A09) pergi ke Sengakuji (A07). Kemudian tukar train lain, using Keikyu Line ke Omori-Kaigan Station (KK04). Kemudian kami perlu berjalan untuk sampai ke Shinagawa Aquarium mengikut papan tanda. Agak jauh juga nampaknya perjalanan kali ini. Kami redah je. Walaupun kami perlu bertukar-tukar train, train di sini tukar-tukar pun dalam tu jua. Tak perlu keluar. Kebanyakkan train di Tokyo bawah tanah. Seolah-olah ada bandar baru di bawah tanah ni. Bukan setakat station train semata-mata. Lengkap dengan kedai makan, pasaraya, kedai baju dan macam-macam lagi. Walau pun begitu, keadaan di bawah tanah ni tak panas dan tak berbau. Cukup selesa walaupun ramai orang. Sepanjang perjalanan ke Aquarium, sempatlah kami melihat kawasan persekitaran yang kami lalu. Kami cuba juga intai-intai kereta abah dan ibu, tapi kereta abah tak jumpa. Almaklumlah, limited edition katanya..huhu. Vellfire kami jumpa banyak juga.

1Sekitar station train. Ramainya toksah cite tapi dorang disiplin.

0Ashiilah yang tak reti letih. Pic2 Kawasan Rumah Apartment. Pic3 kawasan perkubur.

2Gambar persekitaran laluan kami melalui kawasan construction. Honda Stepwagon (Stepwgn)..mula-mula ingat Elysion.

Alhamdulillah akhirnya sampai juga kami di Shinagawa Aquarium. Tiket berharga Y1300 untuk dewasa. Kanak-kanak bawah 4 tahun free. Kami juga sempat melihat persembahan Singa Laut. Akuarium dia Sewaktu singgah di kedai cenderamata, anakanda Ashiilah sempat menangkap ikan Yu sekor. Along pula beli pancing ikan doremon. Kalau tak silap ibu, kita boleh masuk ke dalam Aquarium semula jika dah keluar dengan syarat perlu menunjukkan tiket yang telah dibeli tadi (kalau silap harap maaf coz tk brape clear masa dia bgtau). Di luar Shinagawa Aquarium terdapat Restoran Dolphin yang dibina di atas air. Terdapat juga taman rekriasi untuk pengunjung berehat dah beriadah. Amat cantik dengan tasik yang bersih. Kami berehat di sini dahulu sebelum pulang. Next…

3Di depan pintu masuk Shinagawa Aquarium

4Persembahan Singga laut. Amrullah memang suka melihat haiwan, tak kira hidupan laut atau darat. Dia Sangat excited..

5 Pic 1 adalah Restoran Dolphin. Bergambar di luar aquarium.

6Bergambar di sekitar taman rekriasi. Amrullah pantang nampak burung mesti kejar.

7Anakanda kehausan. Abah call sapa tue?? Hasil tangkapan Ashiilah, dah sama besar dengan tuan punya badan... Amrullah dan set pancing.

Restoran Jom Makan : Hari ini kami akan ke restoran Malaysia kedua setelah percubaan pertama gagal. Kali ni Restoran Jom Makan di Ginza Station. Kami menaiki teksi dari Shinagawa (Aquarium Shinagawa) ke Ginza. Ia terletak di station bawah tanah Ginza exit C1. Berdepan dengan Starbuck Coffee. Alhamdulillah, jumpa pun restoran Jom Makan, halal. Masa ni memang dah lapar giler. Dapat pula makanan Malaysia. Memang laju je masuk mulut. Kami order nasi + kari ayam, kangkung goreng, roti canai dan kentang. Roti canai kat sini macam lempeng pun ado. Makan je. Alhamdulillah..kenyang.

8Restoran Jom Makan. Kebetulan pelayan yang layan kami harini orang Sarawak so kami cakap Melayu je.

9Ibu.. keletihan yang menyeronokkan.

Selesai makan, kami terus balik ke apartment untuk berehat. Kami perlu mengambil Hibiya Line (H08) ke Roppongi (H04). Di Roppongi Station, tukar train Roppongi (E23) -> Akabanebashi (E21). Kemudian kami perlulah berjalan untuk sampai ke bilik. Anakanda pun dah kenal jalan ni. Siap nak jalan sendiri, taknak dipegang. Esok kami ada trip ke Hakone & Fuji Mountain. Malam ni kena tido awal coz esok kena bangun pagi. Perut kenyang lagi. Malam ni cari makanan di MaruetsuPetit jela. Jumpa esok.. Mata pun dah kecik-kecik. Daa.. Next Day…

Posted in JEPUN:Tokyo | Leave a comment

JEPUN, Tokyo : Okt 2010 – Part3

JEPUN, Tokyo: 3rd Day

Hari 3 : 17/10/2010

1Di mana-mana dan ke mana pun bawa ultraman

Shinjuku / Rasa Malaysia : Hari ini kami merancang untuk mencari restoran makanan Malaysia. Dari carian kami ada 2 tempat makanan Malaysia. Mula-mula kami akan ke Shinjuku mencari Restoran  Rasa Malaysia. Besok baru cari restoran Malaysia yang lagi satu. Bangun je dari tidur, anakanda terus cari mainan ultraman. Hari ni anakanda mandi bath tab..lama lak tu. Mana tak lama, nak mandikan ultraman je dah berapa ekor. Walaupun toilet di sini comel-comel je, tetap ada bath tab. Disebabkan kami tidak mengejar masa, ibu biarkan je dua beradik tu main kat bath tab. Selepas bersiap dan bersarapan, kami ke station metro untuk ke Shinjuku. Misi hari ini mencari restoran Malaysia. Kami pergi hanya berpandukan maklumat dan peta dari internet. Pusing punya pusing, tanya orang sekitar masih tak jumpa.

2Memulakan misi pencarian restoran Rasa Malaysia. Berkenan dengan basikal dorang, siap ada bakul untuk kanak-kanak.

Akhirnya kami ke restoran Taj Mahal, restoran Pakistan untuk makan tengah hari. Nasib baik jumpa orang Pakistan kat area tu. Dia yang tunjukkan restoran halal di situ. Selepas makan kami sambung mencari lagi, sambil menikmati dan mengenali Shinjuku. Sempat juga kami membeli jam key-chain pelbagai bentuk untuk dijadaikan souvenir. Satu yang mengagumkan kami ialah kami dapati perokok di sini sangat berdisiplin. Mereka hanya merokok di tempat yang dibenarkan merokok. Iaitu di area yang ada singboard merokok. Sekiranya mereka hendak merokok, mereka akan merokok di kawasan tersebut sahaja dan memulakan langkah sesudah rokok dipadamkan dan dibuang ke dalam tong rokok yang disediakan. Sedang aku perhatikan mereka, kebetulan orang yang hendak membuang putung rokok terjatuh putung rokoknya. Dia kutip balik dan dimasukkan ke dalam tong. Kawasan di situ jua bersih. Jangankan sampah, seputung rokok pun takde. Kalau kat kita..yang ado.. Memandangkan hari dah semakin petang, kami memutuskan untuk balik saja. Dalam percubaan terakhir, adalah seorang warga Jepun yang bawa kami ka alamat yang diberi. Tengok dari gayanya dah tutup kedai. Macam kedai tinggal je. Bandar Shinjuku juga agak sibuk dan padat. Pasaraya Labi merupakan mall electronic yang terkenal di Shinjuku. Bahagian luar bangunannya terdapat screen electronic yang besar . Seterusnya kami akan ke Tokyo Tower untuk menikmati pemandangan malam bandar Tokyo. Next…

3Sekitar Shinjuku. pic 2:Labi Mall

4 Along yang selalu aktif, Ashiilah dah keletihan..ZZzz

5Basikal merupakan salah satu daripada pengangkutan utama di sini. Kami makan roti je di Taj Mahal.

Tokyo Tower : Sampai di Tokyo Tower hari dah semakin gelap. Ramai juga orang datang untuk menaiki observatory deck pada waktu malam. Main observatory deck 150m manakala Special Observatory deck 250m. Kami naik sehingga ke Special Observatory. Mula-mula semua pengunjung perlu ke main obs.deck,  fee Y820 , kemudian baru ke special obs.deck dengan bayaran Y600. Kanak-kanak bawah 4 tahun free. Sementara menunggu giliran untuk ke special obs.deck, sempat jugalah kami membeli sedikit souvenir sebagai kenangan. Nasib baik staff di sini peramah, merekalah yang duk layan anakanda sehingga giliran kami sampai. Special obs.deck agak kecil jadi bilangan pengunjung terhad dalam satu-satu masa. Pemandangan malam yang sangat cantik dengan hiasan lampu yang berwarna warni. for looking at planets and stars., telescope iconAnakanda nampak seronok sangat. Ibu ingatkan dorang takut tengok bawah, rupa-rupanya tidak. Ibu pula yang macam gayat tengok bawah lama-lama.

6Pic di Tokyo Tower.

Memandangkan apartment kami kat bawah tu je, kami berhajat naik lagi untuk melihat pemandanan bandar Tokyo di waktu siang pula. Insyaallah.  Hari ini tak berapa memenatkan. Kami mengambil masa tidak sampai 10minit untuk sampai ke apartment. Sampai saja di unit apartment kami, anakanda terus mencari ultraman. Malam tu kami makan mcD lagi. Hajatnya nak masak, tapi belum kesampaian lagi. Baru sempat masak air je..hehe..Next Day

8Pic dari Main observatory deck. Public phone pun disediakan di observatory deck.

7

Pemandangan dari Special observatory deck. Jika dilihat melalui gambar macam sama je tapi realitinya lebih sayup mata memandang.

Posted in JEPUN:Tokyo | Leave a comment

JEPUN, Tokyo : Okt 2010 – Part2

JEPUN, Tokyo: 2nd Day

Hari 2 : 16/10/2010

0Narita International Airport : Kami sampai di Narita International Airport airport,aeroplane,plane,tourism,travel,airplanepada jam 07:30. Keadaan di luar dah cerah seperti jam 10:00 pagi. Yela, subuh pada ketika ini jam 04:24. Penerbangan kami mengambil masa lebih kurang 7jam 30minit. Alhamdulillah kedua-dua anakanda berkelakuan baik sepanjang penerbangan. Yela,waktu tido masa tu. Selepas mengambil bagasi, semasa beratur untuk melalui imegresen, ada polis bersama anjing pengesan akan berlegar di sekitar kawasan airport sambil menghidu beg-beg pengunjung secara rawak. Nasib baik anjing tu tak datang ke arah kami. Anakanda dah peluk-peluk kaki ibu. Mana taknya anjing tu besar. Besar dari anakanda Ashiilah. Security check di Jepun agak ketat. Lebih kurang jam 08:30 baru selesai urusan. Kami disambut oleh wakil dari pihak hotel. Kami dijemput dengan menaiki MPV Toyota Estima Hybrid berwarna Hitam. Sepanjang perjalanan ke hotel, kami menikmati pemandangan Jepun untuk pertama kali. Satu lagi pengalaman baru yang berharga bagi kami. Maka bermulalah episod percutian di Jepun.

1Alhamdulillah. Sampai sudah. Itulah kereta Estima yang menjemput kami.

2Pemandangan sepanjang perjalanan ke tempat penginapan.

3Anakanda yang keletihan tapi masih ceria

Kami sampai di tempat penginapan pada jam 10:30. 1 jam perjalanan dari airport. Kami menetap di Somerset, Azabu East Service Apartment, Tokyo.[link] . Kami memilih Apartment 1 bilik, tingkat paling atas dengan harapan dapat menikmati pemandangan Tokyo yang indah. Walaupun unit apartment di sini agak kecil, peralatannya lengkap. Mesin basuh pinggan mangkuk pun ada. Kebanyakkan barangan elektronik di sini berjenama Panasonic. Internet free dan sangat laju. Siap ada 2 ekor burung kertas pada Welcome Note di atas meja menyambut kedatangan kami. Tempat penginapan kami berdekatan dengan Tokyo Tower, Metro Station [link] dan Supermarket MaruetsuPetit. Staff di sini sangat friendly dan fasih berbahasa Inggeris. Selesai masuki bilik, badan mula rasa cam ada sesuatu yang tak kene, mata pun dah agak lama terbuka.. rasa cam mata nak tutup je kejap, kita tidur dulu...

4 enAbah..cuti-cuti juga kerja tetap kerja. Ashiilah pun sibuk nampaknya

5Bilik yang compact..semua ada.

UENO/Akihabara : Jam 14:00 kami tersedar dari tidur coz perut dah lapar. Amrullah dah mula bertanyakan ultraman dia. Selepas makan bekal yang dibawa dari Malaysia, kami memulakan perjalanan ke UENO dan Akihabara dengan menaiki Tokyo Metro. Train merupakan pengangkutan awam utama di Tokyo. Perjalanan dari apartment ke Station Metro mengambil masa 10minit. Perjalanan kami dari  Station Kamiyacho [H05] – Station Akihabara [H14] tambang  Y190. Misi kami adalah mencari mainan anakanda aka ultraman. Sampai di UENO, sangatlah ramai orang. Kawasannya sangat besar. Banyak giler kedai mainan tetapi lebih kepada permainan video game. Namun misi pencarian gagal. Owner salah satu kedai di situ suruh kami cuba ke  Yodabashi Akiba. Next…

6Pemandangan dari bilik. Tokyo Tower pun nampak. Pic3 tu pili bomba.

7Pemandangan sekitar UENO. Pic4 Pintu masuk Yodabashi Akiba

Yodabashi Akiba : Yodabashi Akiba merupakan mall elektronik terbesar di Tokyo. Menurut pakcik tadi, toys di tingkat 6. Barangan dibahagikan mengikut floor. Sampai saja di mall, enHubby yang rambang mata dulu coz kami melalui kawasan barangan electronic untuk beberapa tingkat. Sangatlah menarik barangan electronic kat sini. Kami terus menuju ke floor toys dan kali ni anakanda Amrullah pula yang rambang mata. Sangatlah banyak ekor ultraman. Pada mulanya ibu dah pesan “along beli 2 je ye”. Anakanda jawab “ok”. Sampai je di floor 6, siap suruh ibu ambik bakul lagi. Anakanda Ashiilah masa ni tak pandai meminta lagi. Save sikit. Hasil keseronokkan anakanda Amrullah, 15 ekor ultraman dan 2 ekor raksasa telah ditangkap masuk ke dalam bakul. Itu pun setelah ibu lepaskan beberapa ekor ultraman dari bakul. So enHubby apa lagi..bayar jela. Abahkan peminat ultraman juga.hehe . Semasa turun, enHubby suruh ibu dan anakanda tunggu di kerusi rehat sekejap. Nak jalan-jalan tengok barang electronic katanya. Tup-tup akhirnya enAbah ‘terbeli’ bell berkamera+berwarna jenama Panasonic, Y17000. enHubby kata ada pelbagai pilihan sampai tak tau nak pilih yang mana. Tapi lain jenis lain pula harganya. enAbah beli yang pertengahan. Ibu tak kisah, suka je coz nak pasang kat rumah kami juga. Nanti takdelah tertanya-tanya siapalah ketuk pintu rumah. Lepas ni bila loceng ditekan dah boleh nampak siapa yang mengunjung. Kalau tetamu tak diundang boleh suruh balik je..hehe. Niat di hati ibu nak ke bahagian kelengkapan dapur tapi lupakan sajalah takut ‘terbeli’ benda yang tak sepatutnya pula. Di luar mall juga terdapat kedai-kedai kecil yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian, peralatan rumah terutamanya mainan dan barangan electronic. Sempat jugalah kami membeli Dragon Ball 2 ekor.

8Anakanda yang tak menang tangan. Abah tengah meng’usha’ barangan elektronik.

Ibu dan anakanda dah keletihan. Seharian berjalan. Kami pulang ke apartment menaiki teksi Mitsumaru, tambang Y2200. Tak larat dah nak jalan balik ke station Metro. Dinasihatkan anda untuk naik train coz tambangnya jauh lebih murah. Malam tu enHubby pergi ke McDonald di Tokyo Tower untuk cari makan malam. Kemudian enHubby singgah di MaruetsuPetit membeli roti dan buah. Boleh buat sarapan pagi esok bersama tuna yang dibawa dari Malaysia. Masa untuk rehat.. Next Day.

9Hasil borongan di tangan enAbah. Pemandangan malam Tokyo dari bilik.

Posted in JEPUN:Tokyo | Leave a comment

JEPUN, Tokyo : Okt 2010 – Part1

JEPUN, Tokyo : Okt  2010

Matawang Yen (JPY) : 1 MYR = 26.7876 JPY

23:45 Departure (SIN)

12:15 Arrive (NRT)

Waktu awal 1 jam dari Malaysia

japan_map

 Sejenak

Alhamdulillah kali ini kami diberi kesempatan dan rezeki untuk meneroka bumi matahari naik, Jepun . Masa remaja, aku suka juga tengok cerita Jepun. Tapi sejak beralih arah ke Korea ni jarang dah tengok cerita Jepun. Tak banyak persiapan yang kami buat. Lebih kepada nota-nota penting especially alamat kedutaan Malaysia di Jepun dan waktu solat. Jepun adalah sebuah negara kepulauan di Asia Timur yang terletak di sebelah barat Lautan Pasifik. (more info).  Ia memerlukan Visa untuk masuk. Nak cerita pasal visa ke Jepun agak complicated. (more info Visa) . Kami akan ke Tokyo. Seperti biasa kami akan bergerak sendiri tanpa tourist guide atau mengikuti package. Hanya perpandukan peta dan maklumat yang dicari di internet. Assistant pun kami tak bawa. Perjalanan 4 beranak. Mengikut info yang kami baca di internet, di Jepun mudah untuk bergerak sendiri kerana kecekapan public transport dalam menghubungkan sesuatu tempat. Semoga semuanya dipermudahkan. Lebih-lebih lagi takda pembantu. Pasti perlu lebih bersabar. Apabila anakanda Amrullah tahu yang kami akan ke Jepun, first yang terkeluar dari mulutnya nak beli utraman. Ya Allah, lindungilah kami sekeluarga dari segala yang tidak diingini dan permudahkan perjalanan kami. Amin. Memandangkan kami menaiki pesawat Penerbangan Singapore Airline, kami akan transit di Changi International Airport untuk menaiki penerbangan ke Jepun. Jepun merupakan salah satu negara yang memang dalam senarai kami untuk melawat. Ini kerana kami ingin melihat dan merasai sendiri teknologi product Jepun yang sering menjadi bualan. Almaklumlah kami memang peminat teknologi especially enHubby. Percutian kami kali ini lebih untuk berehat sambil mengenali negara orang. Pergi mana yang sempat je mengikut kesesuaian keadaan supaya semua orang relax. Anakanda2 pun masih kecil. Ketika ini Anakanda Amrullah berusia 3 thn 2 bln manakala Ashiilah 1 thn 8 bln.

1enAbah tengah Q utk check-in di KLIA. Naik aerotrain untuk ke Satellite Building.

 Hari 1 : 15/10/2010

Kami bertolak ke KLIA dari Senawang pada jam 17:00. enHubby drive. Kereta parking di KLIA, 1 hari=rm43. Selepas check-in, kami perlu ke Satellite Building (Terminal Satelit A) untuk penerbangan antarabangsa dengan menaiki aerotrain. Penerbangan KUL-SIN pada jam 20:45. Penerbangan mengambil masa 45minit. Sampai di Changi International Airport pada jam 21:30. Penerbangan ke Jepun sepatutnya pada jam 23:45 tapi delay 30minit. Penerbangan kami ke Jepun (SIN-JPN) berlepas pada 16/10/2010 jam 00:15. . Kami terpaksa menunggu lebih kurang 2jam di Changi Airport sebelum berlepas ke Jepun.

2Bergambar di sekitar Terminal Satelit A (Satellite Building)

Bagaimanapun semasa kami transit di Changi airport, sempat juga kami membawa anak-anak meronda dan bermain di dalam terminal 3 Changi. Nak elak dari anakanda2 kebosanan, ibu layan je. Airport Singapore ada 3 terminal. Terminal 3 yang paling baru, sangat cantik dan diakui sendiri oleh mr.Hubby, kerana mrHubby terlibat semasa KLIA dibina so ter’compare‘ pulak..ops.  Sangat selesa dan fully carpet lak tu. Memandangkan dah lewat malam, penerbangan pun tak banyak. Terminal taklah sibuk sangat. Seronok anakanda bermain lari-lari. Di terminal ini juga terdapat kiosk internet Free untuk penggunaan umum.

3Bergambar di sekitar Terminal 3 Changi

4Cantikkan. Walaupun fully carpet, tiada bau dan sangat bersih.

Terdapat juga kiosk untuk mengambil gambar kita sendiri dan boleh send via email kepada kawan/famili. Sangat menarik sebab gambar yang kita ambil tu boleh ditag dengan background yang cantik2.

image1Bergambar menggunakan kiosk photo

Dalam terminal ini juga ada disediakan ruangan untuk kanak2 membuat art seperti mewarna, membuat tracing dan macam-macam lagi. Semua bahan disediakan seperti warna pensel, crayon dan kertas. Leka bermain sampai kami tak sedar 2 jam menunggu telah berlalu. Kami menaiki pesawat A380. Anakanda dah mula kecik-kecik mata nampaknya. Alamat tido jela dalam flight nanti. Sampai saja di tempat duduk, pramugari memberi setiap seorang kain suam untuk menyegarkan muka. Dapat ke Ashiilah, dijadikan hak milik. Masa pramugari nak kutip balik kain tu, anakanda taknak bagi. Pramugari tu pun tak kisah, ‘Takpe, biar dia nak main‘ katanya. Tak sampai 2jam penerbangan, anakanda dah mula ZZzz..diikuti abah dan ibu .

5Ashiilah lap muka sampai kering kain tu. Tidolah anak2ku..nanti sampai ibu kejut.

Posted in JEPUN:Tokyo | Leave a comment

CHINA, Tianjin-Beijing : Feb 2010 – Part5

CHINA, Tianjin-Beijing: 5nd Day

Hari 5 : 07/02/2010

Golden Crown Hotel : Awal pagi ni salji turun agak lebat. enHubby kata dari awal 0030 pagi tadi lagi. Ingat tak yang aku bgtau enHubby ajak turun..tp aku tak larat nk turun. Patutlah aku tengok luar putih jer. Rupa-rupanya jalan, kereta, atap bangunan dah diliputi salji. Selepas sarapan, kami keluar main salji untuk kali terakhir. Masa ni salji turun renyai-renyai je. Kami main salji di sebelah hotel je. Amrullah yang paling seronok sekali. Sampai ajak balik bilik pun tak nak. Kami nampak pencuci jalan menyapu salji di atas jalan raya dan dimasukkan ke dalam lubang di tepi jalan. Mengikut staff di situ, lubang tu macam heater. Ia akan mencairkan salji yang dimasukkan.  Jam 12:00 kami check-out. Flight jam 15:50. Last minute pihak AirAsia bagitau flight delay sejam ke jam 16:50. Seperti yang di duga..apo nak kato. Sapa suruh naik AirAsia sendiri tanggunglah. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Semua orang gembira. Ia pasti menjadi kenangan terindah kami semua. Terima kasih Allah, terima kasih Sayang..

1 Amrullah sempat bermain robot terbang barunya. Gambar di Lobby hotel.

2Main-main salji.. 3Pemandangan sekitar, Jalan raya basah dan licin.

Apa yang menarik bagiku kali ini, firstly mestilah sebab dapat main salji..first time real..so excited ghitu. Yela, kat Malaysia mana ada snow betul. Kemudian melihat rekabentuk bangunan di Beijing yang sangat cantik dan unik samaada senibina gaya lama mahupun moden.  Dapat naik bullet train lagi Train emoticon  , siap ada air mineral percuma. Yang membuat aku tabik, dorang basuh pembahagi antara jalan. Tiang-tiang utk elak silau (macam dekat Karak yang warna hijau tu) dorang lap satu-satu. Kat tempat kita aku tak pernah tengok lg..tak taula kalau aku yang terlepas pandang. Bandar yang bersih dan yang utama public toilet dier bersih. Jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman. Alhamdulillah, syukur atas segala nikmatNya.

4 Tianjin Binhai International Airport.

5Penantian flight yang delay. Ashiilah sibuk nak menekan skrin, Amrullah kusyuk membaca safety guide. Sampai jumpa lagi..Insyaallah.

Posted in CHINA:Tianjin-Beijing | Leave a comment

CHINA, Tianjin-Beijing : Feb 2010 – Part4

CHINA, Tianjin-Beijing: 4nd Day

Hari 4 : 06/02/2010

Fujian Hotel: Hari ni kami bersarapan di hotel sahaja. Pagi-pagi lagi salji dah turun. Best-best.. Hari ni kami akan check-out dan meneruskan perjalanan ke Tianjin. Esok kami akan balik ke tanah air. Selepas bersarapan kami turun sekejap untuk bermain salji sebelum check-out. Perjalanan kami bermula awal hari ini kerana kami akan singgah di beberapa tempat sebelum ke Tianjin. Next…

1 Suhu menunjukkan -1C – -5C. Receptionist berkenan dengan ashiilah.2Anakanda seronok salji jatuh atas kepala. Hidung anakanda dah kemerahan cam badut..sejuk la tu.  3Fujian Hotel yang best..

Forbiden City : Destinasi pertama kami hari ini ialah Forbiden City iaitu Kota Terlarang. Ia berada di jantung pusat bersejarah kota Beijing. Tempat ini merupakan tempat tinggal para Maharaja Cina  di masa era Dinasti Ming dan juga pemimpin-pemimpin Dinasti Qing. Di sini juga terdapat Palace Museum (Muzium Istana) yang mempamerkan koleksi-koleksi barang seni Cina yang dimiliki maharaja. Menurut Julia, terdapat 999 ½ bilik di sini. Next…

4Ditengah tu gambar Mao Zedong (seorang tokoh filsuf dan pendiri negara Republik Rakyat Cina)

Tiananmen Square : Tiananmen Square ini merupakan pintu gerbang utama istana pada zaman pemerintahan Dinasti Ming dan Qing. Ia bermaksud “Pintu Surga yang Damai”. Kini Tiananmen Square menjadi tempat berhimpun rakyat China. Menurut Julia, pada tahun 1989, pernah berlaku pertumpahan darah di sini. Ianya berlaku disebabkan ‘dalang’. Disebabkan terpengaruh, rakyat China menjadi korban. Aku pun pernah dengar tragedi Tiananmen ni tapi kebenarannya aku pun tak tahu. Di sekitar kawasan tu ada polis yang sentiasa meronda. Tiba-tiba terasa teringin lak nak bergambar dengan dorang. Aku bgtau Julia suruh tanya kat polis tu untuk bergambar bersama. Sekali tak boleh daa. Polis tu kata masa bertugas adalah masa bekerja dengan tanggungjawab. Tak dibenarkan buat benda lain. Macam tu la lebih kurang. Malu la pulak rasa…. Tapi memang respect la kat dorang. Next…

1Tiananmen Square di belakang kami.

Teater : Berdekatan dengan Tiananmen Square terletaknya Pusat Teater Kebangsaan. Pada hari-hari tertentu akan diadakan persembahan martial art. Terbuka kepada umum. Kami tertanya-tanya di mana pintu masuk coz sekeliling bangunan teater tu dikelilingi air. Rupa-rupanya pintu masuk teater tu bawah tanah. Kreatif dan unikkan.  Di sini kami dapat melihat 3 jenis bas iaitu bas setingkat, bas 2 tingkat dan bas keretapi (bas dengan 2 gerabak). Next…

2Berlatar belakangkan Pesat Teater Kebangsaan (berbentuk separa bulat) dan bas keretapi.

3Dalam perjalanan ternampak motosikal ni..menarik dan unik nampak.

Xidan Department Store : Sebelum bertolak ke Tianjin, Aktiviti akhir kami ialah shopping untuk kali terakhir. Kami ke Xidan Department Store dan Joy City. Disekitarnya terdapat banyak kedai-kedai yang boleh kita kunjungi. Kali ini tujuan shopping adalah untuk anakanda. Kami ke kedai mainan. Dah pasti yang rambang mata adalah anakanda Amrullah. Kami beli robot terbang satu…pastu cuci-cuci mata je... Parkson pun ada di sini. Next…

1 2Jejantas dia ada escalator. Bila la kat kita nak ada ye..2 Rekabentuk bangunan yang menarik perhatianku.

Selepas makan dan tapau makanan (untuk makan malam), perjalanan kami diteruskan ke Tianjin. Mr.Hubby meminta Julia dan driver menghantar kami ke Tianjin. Mudah sikit, tak perlu cari teksi lain. Harga yang dorang kenakan pun sama dengan teksi. Selamat Tinggal Beijing..Insyaallah kalau ada rezeki kami datang lagi. Next…

3Masa ni semua tidur termasuklah pemandu pelancong. Nasib baik driver tak tidur..

Golden Crown Hotel : Setelah 3 jam perjalanan, akhirnya kami sampai di Golden Crown Hotel, Tianjin. Hotel ni agak besar juga tapi staff dier kurang friendly sikit. Takpelah, lagi pun semalam je kami duduk di sini. Selepas rehat dan makan, aktiviti diteruskan iaitu menaiki Bullet Train Tianjin-Beijing. Tadi kan dah puas tido. menari Mesti ada kata kitorang ni takde keje kan.. Alang-alang dah sampai nak gak merasa naik bullet train beijing. Adakah se’best’ train laju Korea..??

1Masa ni nak sambut New Year. Along menikmati pemandangan Tianjin dari  bilik.

2Bilik kami yang selesa.

Kami menaiki bullet train dari Gu Wu – Beijing (perjalanan tanpa henti). Ia mengambil masa 30min sahaja. Panorama malam di Tianjin tak kurang hebatnya rekabentuk bangunan dan lampu hiasannya. Balik kami membeli tiket Beijing-Tianjin (berhenti-henti), mengambil masa 45min. Depan pintu masuk train disediakan air mineral botol kecil, free. Best-best.. Dalam perjalan balik ke Tianjin, cikEmi duduk bersebelahan seorang arkitek warga Indonesia yang bekerja di China. Dapatlah dorang tukar-tukar cerita. Mengikut ceritanya, rekabentuk bangunan di Beijing adalah antara yang terbaik (tak ingatlah dunia ke asia dia bagitau). Speed bullet train ini mencecah 326km/j. Hari ini berakhir agak meletihkan..perut pun tak berapa rasa lapar dek kerana mengantuk yang amat sangat. Malam tu salji turun agak lebat. enHubby ajak turun tapi mata ni tak boleh nak buka dah. Anak-anak dah selamat tido. Lastly enHubby je yg turun. Kami tido dulu ye.. Next day…

3Pemandangan malam di Tianjin. Map perjalanan train. Tiket bullet train.

4Pose depan bullet train. Along baca majalah berbahasa Cina dengan kusyuknye, macam faham je 5Anakanda siap main lari-lari..dah tengah malam. Passengger pun dah tk ramai. cikEmi pose.. 6Sekejap je kereta dah diputi salji. Nyesal lak tak turun masa nilove

Posted in CHINA:Tianjin-Beijing | 2 Comments

CHINA, Tianjin-Beijing : Feb 2010 – Part3

CHINA, Tianjin-Beijing: 3nd Day

Hari 3 : 05/02/2010

Fujian Hotel: Awal-awal pagi lagi hubby dah ajak cikEmi pi McD cari makanan untuk sarapan + bekal perjalanan. Sejuk-sejuk ni cepat lapar. Kesian anakanda semalam minta biskut nak makan tapi takde. So harini get prepare apa yang patut. Kami akan memulakan perjalanan kami ke galeri Jade yang sememangkan sinonim dengan masyarakat Cina. Next..

1Hari ke3 masih dengan semangat berjalan..

Jade Gallery : Beijing Dragon Land Superior Jade Gallery merupakan galery Jade terbesar di Beijing (klau tak silap). Setiap rombongan yang datang akan ditemani seorang jurucakap walaupun rombongan sekecil 2 orang. Pelbagai jenis jade dipamerkan dari sekecil guli sehingga sebesar sebuah kapal. Di sini kami diterangan mengenai keajaiban jade (mengikut kepercayaan mereka), mengenali mutu-mutu jade, cara mengenali jade tiruan dan asli, cara membentuk jade dan sebagainyaFile:JadeJewelry Bracelet-icon.png. Terdapat juga handicraft lain di jual di sini seperti lukisan dan jewellery. Kami cuma membeli (Mr.Hubby dan aku) cop nama dalam tulisan korea. Cepat betul dier ukir nama kami di atas batu jade tu. Kecil je.. Ala-ala cop mohor nama ghitu..sekali dengan ink. Buat syarat sebagai kenangan. Next…

2Kami sibuk membelek jade, pekerja dia sibuk membelek anakanda.. 3Pekerja mengukir jade

Ming Tombs : Perjalanan di teruskan ke Ming Tombs. Ia merupakan  tempat perkuburan dari tiga belas pemimpin Dinasti Ming dan monument ini juga terdaftar sebagai Harta Bersejarah Dunia UNESCO. Menurut Julia, mereka akan sembahyang di sini 3 kali setahun. Next…

1OTW ke Ming Tombs singgah main salji di kebun buah yg dah tkde buah

2 Map 13 Ming Tombs. 3Bergambar di depan di antara pintu gerbang yg ada.

Golden Palace Restaurant : Kami berhenti makan di restoran semalam. Kali ni siap tapau untuk dinner sekali. Bukan apa, selain makanan yang sedap, di sini ada tempat solat sekali..mudah dan selesa. Kebetulan ada rombongan pelajar masa kami sampai di restoran. Dorang berkenan pulak dengan anakanda berdua tu, siap ajak bergambar bagai. Dengan cikEmi skali glamour. Selepas selesai makan dan solat kami memulakan perjalan ke Olympic Green Next…

1Abah sibuk nak order makanan, anakanda pun sibuk bergambar dengan ‘peminatnya’. Ibu berkenan betul dengan gambar kat belakang tu.

Olympic Green/Olympic Stadium : Kami terus ke Olympic Green yang di bina sempena Sukan Olympic 2008 , tempat yang wajib anda lawati. 2 sasaran kami ialah Stadium National Beijing atau Stadium Sarang Burung dan Pusat Akuatik Nasional Beijing  yang berbentuk Ice Cube. Kami sangat kagum dengan hasil arkiteknya. Menurut Julia, kalau datang malam lagi cantik sebab ice cube ni akan bercahaya. Takpela, lain tahun kitorang datang malam ye. Besar juga kawasannya. Penat jugalah berjalan. Puas anakanda berlari. Di situ juga ada perkhidmatan kereta (macam train / bas yang boleh duduk ramai-ramai) berharga 10Yuen. Pada mulanya kami naik kereta tu nak pergi ke stadium luar coz ada penguin kat situ. Bila sampai kat gate pengawal kata jalan ditutup. Kalau nak ke stadium luar kena jalam kaki. Tak laratlah omak. So kitorng pun patah balik untuk ke tempat parking. Sebelum ke destinasi seterusnya, mr.Hubby meminta pemandu pelancong kami singgah sekejap ke silk store. Ada lagi tak cukup rupanya..Hehe. Next…

2Permulaan yang agak tegang apabila anak2 mula menangis. Cuaca yang agak sejuk dan berangin. Akhirnya kedua2 anakanda duduk kat ibu. Along dah bertenang, mula seronok nak berjalan sendiri. 1 Bergambar di depan Stadium Sarang Burung dan Stadium Akuatik (Ice Cube)3

Bangunan tinggi dibelakang kami adalah bangunan khas utk reporter semasa sukan olympic berlangsung.

Freesky Pearls : Kami meneruskan perjalanan ke kedai mutiara Freesky Pearls. Tiram di sini diambil dari tasik di Summer Palace. Summer Palace ni merupakan istana khas dikunjungi oleh maharaja dan maharani pada musim panas sahaja. Ia mempunyai tasik yang sangat cantik. Aku sempat juga membeli 3-4 utas gelang pearls berlayer. Menarik je aku tengok. Promoter tu siap promote suruh beli krim pearl bagai. Promoter kitorang tu pandai berbahasa Thailand.  Mr.Hubby pun bolehlah sikit-sikit berbahasa Thailand. Dah macam ayam dengan itik lak aku dengar  . ehh..ada orang jual  berangan panas-panas  kat luar kedai..sedapnya nampak sejuk2 ni.. Next day…

1Perhatikan..nampak tak mutiara dalam tiram tu. Itulah gelang yang ibu borong.

Letih seharian berjalan. Masa untuk balik hotel dan rehat. Anakanda-anakanda pun dah ngantuk nampaknya. Mandi, Makan, Solat, Rehat ..ZZZZzzz. Jumpa lagi esok..

2Gambar yang menarik perhatianku pada hari ke3. 1:Pokok akar besar sebagai arca sebuah kedai. 2:Dua tiang kayu berukir di kiri dan kanan jalan. 3: Rekabentuk deretan kedai kayu+batu yang menarik. 4:Jejantas dengan senibina yang unik.

Posted in CHINA:Tianjin-Beijing | Leave a comment